Globalisasi peranan ekonomi dan kewangan Islam (Kuala Lumpur Institut Kefahaman Islam Malaysia, 1999)
Role of Islamic economy and financing in global economy; collection of articles.
Rombakan sistem kewangan / Hakimi Ibrahim -- Islamic trade-financing / Azlan Khalili Shamsudin -- Life insurance, an Islamic paradigm in the contemporary global economy / Khamsiah Hj. Nawawi -- Overcoming currency turmoil and economic downturn / M. Fa izal Mohd. Shariff -- Dilemma of interest free banking unit (IBU) in the dual financial system / Mustafa Omar -- Peranan ekonomi Islam dalam era globalisasi / Ismail Awang -- Peranan ekonomi Islam dalam era globalisasi / Amiruddin Sadali -- Idealisme sistem ekonomi Islam dalam era globalisasi / Nik Rosila Nik Yaakob -- Dinamisme niat membentuk sahsiah pekerja / Sujaidi Dasuki -- Dinamisme syari'ah kepada penyusunan ekonomi semasa dengan menggerakkan harta dan dana sadaqah / Ghafarullahhuddin bin Din.
Includes bibliographical references.
Keywords: Economics -- Religious aspects -- Islam; Finance -- Religious aspects -- Islam; Financial crises -- Asia; Islam -- Economic aspects